Oralna kirurgija

Oralna kirurgija podrazumijeva različite kirurške zahvate u usnoj šupljini pacijenta. Većina zahvata obavlja se bezbolno, pod lokalnom anestezijom. Najčešći zahvati su: ekstrakcija (vađenje) zuba, frenulektomija, augmentacija ili presađivanje kosti, sinus lift, ugradnja dentalnih implantata, cistektomija i dr.

Ekstrakcija zuba

Vađenje zuba naziva se i ekstrakcija. Riječ je o oralnokirurškom zahvatu kojim se zub ili njegovi ostaci uklanjaju iz zubne čašice ili alveole nakon liječenja, odnosno u slučaju kada je zub, unatoč liječenju, i dalje u lošem stanju. Indikacije za vađenje zuba su izrazito destruiran zub, impaktirani ili retinirani zubi, zaostali korijeni zuba te zdravi zubi iz ortodontskih razloga. Zahvat je bezbolan jer se radi pod lokalnom anestezijom.

Frenulektomija

Frenulektomija je kirurški tretman kojim se rješava problem niske insercije gornjeg frenuluma. Nisko položeni frenulum povlači gornju usnu pa je zubno meso jako vidljivo, posebice kod širokog osmjeha, što nije estetski privlačno. Drugi problem niske insercije frenuluma je što može uzrokovati pojavu razmak između središnjih sjekutića, a što također umanjuje estetski izgled.

Zahvat je u potpunosti bezbolan, kratko traje i lagan je oporavak.

Apikotomija

Apikotomija je kirurško uklanjanje vrha korijena zuba. Radi se u slučajevima kad kronična upala oko korijena zuba traje čak i nakon endodontskog i antibiotskog tretmana. Apikotomija je posljednji pokušaj spašavanja zuba. Zahvat se izvodi pod lokalnom anestezijom, što ga čini bezbolnim za pacijenta.

Alveotomija

Alveotomija je kiruško uklanjanje retiniranih ili impaktiranih zubi. Radi se o zubima koji zbog mehaničke zapreke (okolna kost, susjedni zubi) ne mogu izrasti i zauzeti svoju poziciju u zubnom nizu. Najčešći impaktirani ili retinirani zubi su umnjaci. Impaktirane zube treba vaditi samo ako uzrokuju smetnje (bol, upala, razaranje susjednih zubi) ili ako postoji velika mogućnost da će ih uzrokovati. Za njihovo uklanjanje potrebna je dobra dijagnostika. Alveotomija se izvodi pod lokalnom anestezijom, kliještima i polugama kao i kod klasičnog vađenja zuba, uz uklanjanje dijela kosti koji smeta pri vađenju zuba. Zub se uklanja u komadu ili u dijelovima (radi lakše ekstrakcije).

Zakaži termin