Implantologija

Implantologija je grana stomatologije koja spaja oralnu kirurgiju i zubnu protetiku. Ugradnja zubnih implantata danas je najnaprednije rješenje za sve oblike bezubosti, bez obzira nedostaje li jedan, više ili svi zubi u čeljusti. Zubni implantati funkcijom i izgledom daju osjećaj prirodnih zubi. Ugradnjom implantata zaustavlja se proces gubitka kosti i čuvaju se susjedni zubi. Zahvaljujući implantologiji, i vi možete vratiti izgubljeni osmijeh i samopouzdanje!

Dentalni implantat

Dentalni implantat je titanski nadomjestak koji se kirurški ugrađuje u kost i predstavlja zamjenu za korijen zuba. Implantati su izrađeni od titana, biokompatibilnog materijala koji ne šteti ljudskom organizmu (nije toksičan i ne izaziva alergije). Implantati se ugrađuju u kost i u kratkom vremenu srastaju s njom.

Indikacije za implantate

Ne postoji gornja dobna granica za postavljanje implantata, ali najniža dob je 17 godina, i to zbog rasta i razvoja kosti. Za postavljanje implantata važno je da ima dovoljno kosti, da je ona zdrava i da nema zdravstvenih problema koji bi mogli izravno utjecati na zacjeljivanje kosti i mekih tkiva, npr. nekontroliranog dijabetesa, terapije zračenjem, itd.

Konstrukcija implantata

Dentalni implantat sastoji se od 3 dijela: vijak koji se nalazi u kosti i imitira zubni korijen, nadogradnje - abatment koji je baza za zubnu krunu i protetskog dijela koji može biti dentalna krunica, dentalni most ili zubna proteza.

All on 4 i all on 6

Nadomjestite izgubljene zube gornje ili donje čeljusti u jednom danu!

All on 4 i All on 6 predstavljaju terapijske postupke potpune oralne rehabilitacije u najkraćem roku. Ovi postupci najbrže su i najjednostavnije rješenje za pacijente koji žele odmah vratiti zube koji im nedostaju.

Za ovu metodu najčešće se odlučuju potpuno bezubi pacijenti ili pacijenti čiji su zubi u vrlo lošem stanju. All on 4 i All on 6 imaju prednosti u odnosu na druge terapijske postupke kod pacijenata s malo raspoložive kosti (što je posljedica dugotrajne bezubosti ili dugogodišnjeg nošenja proteze). Zbog drugačijeg postupka ugradnje implantata, kod metoda All on 4 i All on 6 nije potrebna nadogradnja kosti pa se samim time skraćuju postupak, bol i nelagoda. Odmah nakon ugradnje implantata pacijent dobiva privremeni protetski rad te može normalno funkcionirati u svakodnevnom životu. Nakon procesa oseointegracije implantata (otprilike nakon 6 mjeseci) pacijent odlazi kući s konačnim fiksnim protetskim radom.

All on 4 i All on 6 predstavljaju terapijski postupak koji uključuje:
• ugradnju 4 ili 6 zubnih implantata
• privremeni fiksni protetski rad za cijelu gornju ili donju čeljust
• trajni fiksni protetski rad za cijelu gornju ili donju čeljust
• anesteziju.

Vrste materijala kod terapijskog postupka All on 4 i All on 6 mogu biti: bezmetalna keramika kao što je cirkon-keramika, akrilat, metal-keramika, ali mogu imati i metalnu ili titansku konstrukciju.

Ako nema dovoljno kosti za metode All on 6 ili All on 4, tada se pacijenti često odlučuju za zubnu protezu fiksiranu s 2 ili 4 implantata.

Zakaži termin