Estetska stomatologija

U modernom društvu estetski dojam je važan i u privatnom i u poslovnom životu. Vrlo važan aspekt dojma koji svojom pojavnošću ostavljamo na druge ljude među ostalim jesu i lijepi, zdravi zubi i blistav osmijeh. Cilj estetske stomatologije je estetika osmijeha. Lijep osmijeh pozitivno utječe na estetiku cijelog lica. Usto, lijep osmijeh pozitivno utječe na samopouzdanje osobe i opušteniju interakciju s drugim ljudima. U cilju poboljšanja osmijeha mogu se korigirati: boja zuba, oblik zuba, položaj zubi, razmaci među zubima, oštećenja zuba te izgled zubnog mesa.

Kompozitni ispun (plomba)

Kompozitni ispun (bijela plomba) je estetski nadomjestak za defekt u zubu. Defekt u zubu najčešće je uzrokovan karijesom, ali uzrok može biti i mehaničko ili kemijsko oštećenje. Nakon uklanjanja karijesa nastalu šupljinu u zubu potrebno je ispuniti. Kako bi se zadovoljili najviši estetski zahtjevi, kompozitni materijal se nanosi polikromatskom višeslojnom tehnikom. Na taj način se postiže jednaka boja prirodnog zuba i kompozitnog ispuna.

Keramički ispuni onlay / inlay / overlay

Keramički ispuni su i estetski i funkcionalno znatno kvalitetniji od kompozitnih ispuna. Umanjuju mogućnost nastanka sekundarnog karijesa jer ne doživljavaju promjene u dimenziji kao kompozitni i amalgamski ispuni, koje često zamjenjuju. Usto, čuvaju zub od oštećenja. Keramički ispuni izrađuju se od staklo-keramike kao i ljuskice i potpuno keramičke krunice.

Ljuskice

>Ljuskice su tanke keramičke pločice koje se koriste radi poboljšanja izgleda jednog ili više zubi, najčešće onih prednjih. Zbog visoke estetske odlike upotrebljavaju se za korekciju boje i oblika zuba, za popunjavanje razmaka između dva zuba i zamjenu loših ispuna, kod abrazije zubi ili u slučaju manjih ortodontskih anomalija. Učvršćujemo ih posebnim tehnikama te one u potpunosti mijenjaju izgled i uljepšavaju osmijeh. Izgledaju posve prirodno jer su napravljene od najkvalitetnijih vrsta keramike. Budući da propuštaju svjetlost, izgledaju kao i caklina prirodnih zubi.

Izbjeljivanje zubi

Izbjeljivanje zubi je kozmetički tretman i jedan od najtraženijih estetskih tretmana u stomatologiji. U suvremenom društvu požutjeli zubi mogu poslati krivu poruku i utjecati na loše samopouzdanje pojedinca. Svakodnevna navika ispijanja kave, čaja, gaziranih pića, crvenog vina i pušenja cigareta utječe na promjenu boje zuba, točnije sve navedeno potamnjuje zub. Isto tako, zubi gube svoju bjelinu starenjem.

U ordinaciji pružamo najnaprednije, najsigurnije i najučinkovitije metode izbjeljivanja. Tretman profesionalnog izbjeljivanja zubi provodi se u ordinaciji pod nadzorom stomatologa koji nakon pregleda i razgovora s pacijentom određuje najbolju, individualno prilagođenu metodu za svakog pacijenta. Učinak izbjeljivanja ovisi o prirodnoj boji zubi pacijenta i navikama nakon izbjeljivanja. Može trajati do tri godine.

Pljeskarenje zubi

Pjeskarenje zubi je metoda kojom se uklanjaju zubni kamenac i zubne naslage koje mogu biti nikotinske, naslage tanina (crnog vina) i druge. Ujedno, pjeskarenjem se poliraju zubi. Radi na principu tlaka zraka, vode i sitnih čestica natrijevog bikarbonata (NaHCO3). Sadrži korigens okusa te je ugodan za pacijenta i daje osjećaj svježine. Ovim postupkom ne uništava se zubna caklina, a rezultat su savršeno čisti zubi. Tretman traje ovisno o količini naslaga, u prosjeku od 15 do 30 minuta. Kod zdravih usnih šupljina preporučujemo pjeskarenje zubi dvaput na godinu. Pravodobnim razmišljanjem i brigom o svojim zubima možete spriječiti nastanak zubnog plaka, a time i nastanak gingivitisa, paradontitisa i karijesa.

Zubni nakit

Želite nešto drukčije? Možda dodatno ukrasiti svoj osmijeh? Blistavi cirkon se lijepi na površinu zuba bez oštećenja cakline. Zub se ne brusi, što čini postupak bezbolnim i brzim. Cirkoni postoje u različitim bojama, oblicima i veličinama. Ako Vam zubni nakit jednom dosadi ili ga želite zamijeniti drukčijim, možete ga ukloniti brzo, bezbolno i bez oštećenja zuba.

Zakaži termin