Endodoncija

Endodoncija je grana dentalne medicine koja se bavi prevencijom, dijagnosticiranjem i liječenjem korijenskih kanala zuba tj. liječenjem mekih tkiva zuba. Zubna pulpa sastoji se od krvnih i limfnih žila, živca i vezivnog tkiva. Kada se pulpa upali, javlja se bol u zubu jer je karijes razorio zub i došao do pulpe. Zub se mora liječiti kako bi se sačuvao u čeljusti te tako izbjeglo njegovo vađenje.

Zub se liječi vađenjem inficirane pulpe, čišćenjem i dezinfekcijom korijenskih kanala te punjenjem istih s pomoću umjetnog materijala. Tretman se izvodi s pomoću sofisticiranog aparata koji osigurava visoku preciznost rada i omogućuje obavljanje tretmana tijekom samo jednog posjeta zubaru. Ako se takav zub ne liječi, upala se širi na kost i stvara se upalni proces oko vrha korijena zuba, odnosno granulom.

Strojna endodoncija

STROJNA ENDODONCIJA koja se izvodi najnaprednijim uređajem kojim radimo u svojim ordinacijama ima brojne prednosti za pacijenta:

• temeljitost – inficirani dentin uklanja se rotacijom strojnog instrumenta sa svih stijenki korijenskog kanala
• sigurnost – nema straha od probijanja dentinskog zida i loma
• bezbolno i brzo liječenja zuba
• minimalno invazivna tehnika – nema nepotrebnog gubitka dentinskog dijela zuba
• preciznost – uređaj signalizira kada smo došli do vrha korijena, čime se smanjuje mogućnost nedovoljne ili prekomjerne obrade korijenskog kanala (npr. prekratko punjenje kanala ili punjenje preko vrha korijenskog kanala)
• mogućnost obrade jako uvijenih i teško prohodnih kanala – zahvaljujući posebnoj tehnologiji izrade, iglice koje se koriste za strojnu obradu kanala dodatno su savitljive i otpornije od klasičnih ručnih iglica, što omogućuje obradu izrazito uvijenih i gotovo neprohodnih kanala.

Nakon završetka liječenja na zub ugrađujemo nadogradnju/plombu ili krunicu.

Zakaži termin