Dentalna protetika

Dentalna protetika podrazumijeva protetske nadomjestke za izgubljene zube, usto ona poboljšava izgled i funkciju postojećih zubi. Postoji fiksna i mobilna dentalna protetika. U fiksnu dentalnu protetiku ubrajaju se: zubne krunice, mostovi, zubne ljuskice, a u mobilnu – zubne proteze. Zubne proteze mogu biti potpune, parcijalne i proteze na implantatima.

Zubna krunica (navlaka)

Krunica je fiksni protetski nadomjestak za izgubljenu ili oštećenu krunu zuba. Također može nadomjestiti i estetski neprihvatljiv zub. Krunica se postavlja na prethodno izbrušeni zub ili implantat. Brušenje se provodi radi smanjenja zuba čime se stvara mjesta za krunicu. Ona može biti izrađena od metal keramike, cirkon keramike ili potpune keramike. Zahvaljujući najnovijim tehnologijama izrade krunica, omogućena je vrhunska estetika i posve prirodan izgled zubi.

Metal keramičke krunice predstavljaju vrstu protetskoga nadomjestka kada se na metalnu jezgru nanosi keramika. Takve krunice imaju iznimnu dugotrajnost i čvrstoću stoga se uglavnom upotrebljavaju na stražnjim zubima. Isto tako, u slučaju povlačenja zubnog mesa, postoji mogućnost otkrivanja tamnijeg metalnog ruba krunice pa se radi ispunjavanja najviših estetskih kriterija metalne krunice izbjegavaju na prednjim zubima.

Cirkon keramičke krunice predstavljaju vrhunac estetske stomatologije upravo zbog svog prirodnog izgleda. Cirkonska keramika umjesto metalne jezgre ima cirkonij oksid (ZnO2), prirodni materijal koji se prvi put koristio u svemirskoj tehnologiji. Nakon višegodišnjeg testiranja počeo se primjenjivati i u medicini pa se već više od 30 godina koristi za izradu umjetnog kuka. Bijele je boje i propušta svjetlost. Materijal je biokompatibilan i ne iritira desni za razliku od metala. Zbog svoje iznimne čvrstoće (tvrdoća mu je iznad 1300 MPa) ima visoku otpornost na lom. Cirkon keramičke krunice estetski djeluju kao prirodan zub jer propuštaju svjetlost.

Zubni most

Most je fiksni protetski nadomjestak kojim se nadomješta jedan ili više zubi. Most se koristi kada želimo ispuniti prazninu između zubi. Ako ne ispunimo prazninu, susjedni zubi počnu se naginjati u slobodan prostor, što dovodi do niza problema, npr. pojavljivanje dijasteme (razmaka) između zubi, bolova u zglobu, krivog zagriza, gingivitisa i parodontitisa. Za postavljanje mosta potrebno je brusiti dva susjedna zuba.

Nadogradnja

Nadogradnja je pojačanje u zubu. Radi se kada je zub avitalan i kada nedostaje veliki dio krune zuba. Izradom nadogradnje pojačava se zub, poboljšava prijenos sila prema vrhu korijena zuba, a time i na kost te se na taj način smanjuje mogućnost loma zuba. Nadogradnju se preporučuje izraditi na liječenim zubima koji će nositi krunicu ili most. Na taj način se produljuje vijek trajanja zuba nosača.

Privremeni zubi

Privremeni zubi izrađuju se u slučaju izrade krunice ili mosta kako pacijent nakon brušenja zubi, a u razdoblju dok čeka definitivni rad, ne bi bio bez zubi. Brušeni zubi su jako osjetljivi na dodir i na promjenu temperature te mogu boljeti. Privremeni zubi prekrivaju brušene zube i na taj način sprječavaju osjećaj boli. Usto, zadovoljavaju estetske i funkcionalne zahtjeve kao što su žvakanje i govor dok definitivni rad na zubu nije završen. Pacijent u ni u jednom trenutku nije bez zubi te može normalno funkcionirati u svakodnevnom životu jer se privremeni zubi izrađuju odmah u ordinaciji.

Potpuna proteza

Potpuna proteza je mobilni protetski rad. Totalna proteza izrađuje se kada nedostaju svi zubi u čeljusti. Prednosti proteze su brz i relativno jednostavan postupak izrade, umjerena cijena i lako održavanje oralne higijene. Nedostatak proteze je što se pacijenti relativno teško privikavaju na nju i što proteza ne zaustavlja gubitak koštanog tkiva, tj. resorpciju.

Djelomična proteza

Djelomična proteza se izrađuje kada nedostaje nekoliko zubi u čeljusti, a broj i raspored preostalih prirodnih zubi ne omogućuje izradu mosta. Djelomična proteza se fiksira na prirodne zube.

Vrste proteza koje se najviše koriste su djelomične akrilatne proteze sa žičanim kvačicama, djelomične proteze s metalnom bazom i lijevanim metalnim kvačicama (wironit ili wizil proteze) koje su prihvatljivije.

Zubna proteza s 2 ili s 4 implantata

Zbog gubitka zubi dolazi do propadanja kosti čeljusti. Ako nema mogućnosti za metode ALL ON 4 i ALL ON 6 zbog nedostatka kosti ili ako je pacijent financijski ograničen, tada je ova metoda dobro rješenje. Prednosti ovakvog rada je u tome što pacijentu pruža osjećaj sigurnosti, stabilnosti i bolje funkcioniranje u društvu i svakodnevnom životu, a što on nema s drugom mobilnom opcijom. Vrlo je važno što će upotrebom polufiksnoga protetskog rada kost čeljusti biti sačuvana od daljnjeg propadanja. Ovom metodom pacijenti dobivaju brzo, povoljno, jednostavno i funkcionalno rješenje.

Zakaži termin